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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/01/2020
Data da última atualização:  24/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MATTA, V. M. da; TORREZAN, R.; RIBEIRO, L. O.
Afiliação:  VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; RENATA TORREZAN, CTAA; Leilson Oliveira Ribeiro, INT.
Título:  Agregação de valor ao fruto do umbuzeiro.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Informe Agropecuário, v. 40, n. 307, p. 112-119, 2019.
Idioma:  Português
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14798 - 1UPCAP - PP
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  22/12/2021
Data da última atualização:  23/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVEIRA, M. A. V.; SANTOS, S. M. B. dos; OKAMOTO, D. N.; MELO, I. S. de; JULIANO, M. A.; CHAGAS, J. R.; VASCONCELLOS, S. P.
Afiliação:  MARGHUEL APARECIDA VIEIRA SILVEIRA, EPM-UNIFESP; SAARA M BATISTA DOS SANTOS, EPM-UNIFESP; DÉBORA NOMA OKAMOTO, Instituto de Ciências Ambientais, Químicas e Farmacêuticas - UNIFESP; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; MARIA A JULIANO; JAIR RIBEIRO CHAGAS, EPM-UNIFESP; SUZAN P VASCONCELLOS, EPM-UNIFESP.
Título:  Atlantic Forest's and Caatinga's semiarid soils and their potential as a source for halothermotolerant actinomycetes and proteolytic enzymes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Environmental Technology, 2021.
ISSN:  0959-3330
DOI:  https://doi.org/10.1080/09593330.2021.2008015
Idioma:  Inglês
Notas:  On-line first
Conteúdo:  Abstract: Actinomycetes are versatile about their metabolism, displaying high capacity to produce bioactive metabolites. Enzymes from actinomycetes represent new opportunities for industrial applications. However, proteases from actinomycetes are poorly described by literature. Thereby, to verify proteolytic potential of actinomycetes, the present study aimed the investigation of bacterial isolates from Caatinga and Atlantic Forest rhizosphere. Fluorescence resonance energy transfer (FRET) peptide libraries were adopted for the evaluations, since they are faster and more qualitative methods, if compared with others described by most reports. A total of 52 microorganisms were inoculated in different culture media (PMB, potato dextrose agar, brain heart infusion agar, Starch Casein Agar and Reasoner's 2A agar), temperatures (12, 20, 30, 37, 45 and 60°C), and saline conditions (0-4 M NaCl), during 7 days. The actinomycetes named as AC 01, 02 and 52 were selected and showed enzymatic abilities under the peptide probes Abz-KLRSSKQ-EDDnp and Abz-KLYSSKQ-EDDnp, achieving enhanced performance at 30 °C. Biochemical parameters were established, showing a predominance of alkaline proteases with activity under saline conditions. Secreted proteases hydrolysed preferentially polar uncharged residues (Y and N) and positively charged groups (R). Phenylmethylsulfonyl fluoride and ethylenediaminetetraacetic acid inhibited the proteins, a characteristic of serine (AC 01 e 02) and metalloprotea... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  FRET peptide; Metalloprotease.
Thesagro:  Actinomiceto; Cerrado; Rizosfera; Solo.
Thesaurus NAL:  Cerrado soils; Peptides; Proteolytic bacteria; Rhizosphere; Serine.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA17065 - 1UPCAP - DD
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